Zonnepanelen binnenstad

Zonnepanelen en Isolatie

Beschermd stadsgezicht verduurzamen

Collectief aanbod: isolatiemaatregelen en zonnepanelen

De gemeente Zaltbommel organiseert in samenwerking met energieloket ‘Het Nieuwe Wonen Rivierenland’ en ‘Winst uit je woning’ een collectieve advies- en inkoopactie. Ook de bewoners van de binnenstad van Zaltbommel hebben een uitnodiging voor deelname aan de actie ontvangen. Afhankelijk van de leeftijd van de woning is er een aanbod gedaan voor isolatiemaatregelen én voor zonnepanelen. Zo kan eenieder op een passende manier bijdragen aan duurzaam wonen.

Energiekring Binnenstad
Om het monumentale karakter te behouden, zijn zonnepanelen op veel woningen in de binnenstad verboden. De gemeente wil dit karakter geen geweld aan doen. Ook de bewoners willen hun mooie stad niet schaden. Het toewerken naar een klimaat neutrale binnenstad is daardoor enorm lastig. Toch denkt de gemeente Zaltbommel dat er meer mogelijk is. Daarom is de gemeente samen met een twintigtal bewoners in gesprek gegaan. In de ‘Energiekring Binnenstad’ zoeken we samen naar praktische handvatten om de binnenstad te verduurzamen met respect voor het bijzondere karakter. Daarnaast gaan we met elkaar het gesprek aan over de geldende regels en hoe deze geïnterpreteerd of zelfs gewijzigd moeten worden om te kunnen verduurzamen. Ook zonnepanelen hebben daarbij de aandacht.

De Energiekring Binnenstad komt periodiek bijeen en is altijd op zoek naar enthousiaste en ondernemende mensen die hand- en spandiensten willen verlenen.

Mogelijkheden voor zonnepanelen in de binnenstad

Binnenstadbewoners die een brief hebben ontvangen, kunnen hun wens voor zonnepanelen op het dak kenbaar maken via de vrijblijvende inschrijving op www.hetnieuwewonenrivierenland.nl/zaltbommel. Het is daarbij van belang om aan te geven dat de woning een monument is of in het beschermde stadsgezicht staat (heel de binnenstad van Zaltbommel). De aanvragers ontvangen niet direct een offerte voor het plaatsen van zonnepanelen. De gemeente beoordeelt alle aanvragen uit de binnenstad, waarna zij kansrijke aanvragen eerst behandelt. Andere aanvragen krijgen een onderzoek om te bepalen wat mogelijk is onder welke voorwaarden.. De Omgevingsdienst toetst vervolgens de oplossingsrichtingen. Hierdoor ondervangen we dat de aanvrager geen zonnepanelen mag plaatsen, maar toch leges moet betalen. De kans dat de aanvrager wél zonnepanelen mag plaatsen, wordt hiermee wat vergroot. Als bekend is wie onder welke voorwaarden een kans heeft om zonnepanelen te plaatsen, volgt het signaal dat die binnenstadbewoners een offerte kunnen aanvragen.

Met de actie wil de gemeente het de inwoners van de binnenstad een klein beetje makkelijker maken verduurzamingsmaatregelen te nemen.

Meer informatie bij de gemeente Zaltbommel:
J. (Juriaan) Jansen, 14 0418

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.